Nie ma na ziemi człowieka, który by nie lubił sera. Mogę ten fakt oznajmić z całą stanowczością. Jeśli nie jest się miłośnikiem twarogów czy sera białego to z pewnością jest się miłośnikiem sera żółtego. A jeśli sera żółtego to z pewnością również różnego rodzaju serów pleśniowych. Koneserzy wymienia również rodzaje mleka, z którego pochodzi dany ser. Czy jest on z mleka krowiego, bawolego, mleka klaczy, renifera czy może z mleka klępy, samicy łosia czy oślicy. Te trzy ostatnie zaliczają się do najdroższych serów na świecie. Sezon dojenia oswojonych samic łosia trwa tylko, kiedy karmią młode, czyli kilka miesięcy w roku. O mleko tego rodzaju jest trudno, gdyż tylko kilka gospodarstw w Szwecji hoduje oswojone łosie. W Älgens Hus w Bjurholm państwo Christer i Ulla Johansson wytwarzają Moose, czyli ser z mleka łosi, jako jedyni producenci na świecie. Każdy kraj szczyci sie własnym gatunkiem sera, reprezentacyjnym dla niego, ze względu na sposób wytwarzania, region czy rodzaj mleka. Hiszpania szczyci się swoim serem Zamorano, produkowanym z mleka owiec Churra i Castelana.
Każdy z nas słyszał pewnie również o Parmigiano Reggiano, zwanym potocznie parmesane. We Włoszech występuje równie szlachetny kuzyn PR, znany pod nazwą Piave Straveccio. Produkowany z mleka krów rasy Bruna Alpina, które są wypasane na wysoko zmineralizowanych namułami rzeki Piave łąkach, co jest częścią procesu jego wytwarzania. Zdjęcie zasięgnięte z http://canadacheeseman.wordpress.com
TAGLIATELLE Z PESTO Z RUCCOLI I PIAVE STRAVECCHIO
- 500 g makaronu tagliatelle
- pęczek ruccoli
- 5 ząbków czosnku
- pół szklanki oliwy
- garść orzeszków pinii
- 20 dag startego sera Piave
- sól i pieprz
Makaron ugotować al dente, pozostawiając odrobinę wody, w której się gotował, około 5 łyżek. Z reszty składników zmiksować w blenderze pesto, połączyć z wodą po gotowaniu makaronu i wymieszać z gotowym tagliatelle. Podajemy od razu. Można posypać dodatkową porcją sera wierzch potrawy.
TAGLIATELLE Z ROKPOLEM I DUSZONĄ DYNIĄ
- opakowanie tagliatelle
- 25 dag miąższu z dyni jadalnej bez pestek
- garść uprażonych orzeszków pinii
- duża cebula
- 3 łyżki oliwy
- pół szklanki lekkiego bulionu
- 15 dag rokpola lub innego ostrego sera pleśniowego
- szczypta curry
- szczypta chilli
- 3 ząbki czosnku
Posiekana cebulkę dusimy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, dynię, lekko przesmażamy i wlewamy bulion. Dusimy całość około 15 minut. Dodajemy przyprawy, można lekko posolić.
Ser kruszymy, dodajemy do dyni, mieszamy aż się lekko rozpuści. Gotujemy makaron al dente. Mieszamy gorący z powstałym sosem,posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii. Podajemy zaraz po przyrządzeniu. Ozdabiamy świeżymi listkami melisy lub bazylii.
ZIEMNIAKI Z ROKPOLEM
- 5 małych ziemniaków
- olej do smażenia
- kawałek rokpola
- majeranek, tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- łyżka majonezy, sok z cytryny
- sól, pieprz biały
Kolejnym słynnym włoskim serem jest produkowany z mleka owczego ser Cacio di bosco.
jest to kruchy ser z cząstkami trufli w środku, niesamowity, jeśli chodzi o smak i aromat. Z tym serem miałam styczność jedynie raz w życie, w jednej z wrocławskich włoskich restauracji.
SPAGHETTI Z SEREM CACIO
- pół opakowania spaghetti nr 5
- 3 łyżki oliwy truflowej
- 3 łyżki wody w której gotował się makaron
- 25 dag sera Cacio
- odrobina świeżych ziół do posypania
Najprostsze spaghetti na świecie!! Makaron gotujemy al dente, pozostawiając 3 łyżki wody, w której gotował się makaron. Ser ścieramy na drobnej tarce lub kruszymy w palcach. Wodę mieszamy z oliwą, wlewamy do makaronu, wsypujemy ser i mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy odrobiną ziół, tak aby nie zniszczyły smaku trufli!!!
W rondelku stopić masło, dodać wiórki serów, lekko podtopić, dodać zmiażdżony czosnek i bardzo drobno posiekana papryczkę. masę wymieszać, i albo pozostawić do ostygnięcia albo wlać do pojemników do robienia kostek lodu- kulki nie będą idealne ale łatwiej niż nabierać masę łyżeczką. Ostudzoną masę panierować w mleku, potem mąka z proszkiem do pieczenia, jajko i bułka, wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć po 2-3 min. Podawać z sałatą-:) Można tez, bo próbowałam, zanurzać w cieście ptysiowym, wychodzą moim zdaniem nawet lepsze-:)
SAŁATKA Z TRZECH SERÓW
- 1/3 słoika majonezu
- pół kubeczka jogurtu
- serek president o smaku orzechowym-twarożek
- sól, szczypta cukru lub syropu klonowego
- kilka kropel soku z cytryny
- 15 dag cheddara
- 15 dag twardej fety
- 10 dag rokpola
- 1 jabłko granny smith czerwone
- łodyga selera naciowego
- 1 czerwona cykoria
- 1 mała marchew
- garść orzechów włoskich sparzonych
Wymieszać majonez z twarożkiem i jogurtem. marchew pokroić w cieniutkie słupki, cykorię, po odcięciu gorzkiego tyłu porwać na listki, seler naciowy obrać i pociąć w zgrabne romby-:) Jabłuszko pokroić w kosteczkę wraz ze skórką. Wymieszać składniki sałatki z pokrojonymi w paski serami, posypać sparzonymi orzechami, polać sałatkę- nie za dużo- ta sałatka nie pływa-:) pokropić sokiem z cytryny
Na koniec foto z produkcji znanego na świecie sera Gruyere.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz