niedziela, 29 stycznia 2012

Czas na podróż, nie wspomnień ale kulinarną, do Toscanii

Siedzę przed kominkiem a za oknem powoli zachodzi brudne dzisiaj i nieuśmiechnięte, ledwo wystające za sinych, zimowych chmur. Może dlatego zamarzyły mi się ciepłe włochy, Toskania, Piemont czy Umbria.....marzenie.

Butelka włoskiego wina w domu była, trzeba było tylko podnieść tyłek od kominka i zabrać się do preparowania aromatycznych włoskich potraw i przekąsek na wieczór. Jeszcze tylko popędziłam moją drugą połówkę do Lidla po świeża ziółka [zima] i ...start.

TUŃCZYK MARYNOWANY W OLIWIE-PROSTA PRZEKĄSKA

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym-duże kawałki
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 3 papryczki chilli malutkie
  • 1 limonka
  • 1 otarta skórka z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz trójkolorowy- łyżka
  • 15 dag sera pecorino w kawałku
  • szklanka oliwek kalamata z pestkami lub suszonych
  • łyżka posiekanego tymianku
  • sól
Do szerokiego, niskiego naczynia układamy kawałki tuńczyka, ząbki czosnku, papryczki, pokrojona w plasterki limonkę i kawałki sera, pokrojonego w 1 cm kostkę. Dodajemy oliwki i uwaga- jeśli suszone, zalewy już nie solimy!! Podgrzewamy oliwę, dodajemy tymianek, pieprz, skórkę z cytryny. zalewamy tuńczyka i zostawiamy na 3 doby w lodówce. 


Podstawa kuchni toskańskiej jest zapewne chleb.
Uczestniczy w śniadaniach i przystawkach, jako bruschetta czy focaccia. W Toscanii istnieją różne rodzaje wypieków np. carsenta lunigianese (chleb pieczony w garnku z liśćmi kasztana), ciaccia (chleb wypiekany z mąki kukurydzianej), donzelle (pieczywo smażone w oliwie), fiandolone (chleb z mąki kasztanowej, posypywany posiekanym rozmarynem i pieczony), pan maroko (pieczywo z mąki kukurydzianej i pszennej wzbogacone rodzynkami i nasionami pinii), filone (klasyczny, niesolony toskański chleb), pan con (ze skwarkami wieprzowymi), schiacciata (pieczywo z dodatkiem ziemniaków lub pomidorów). 


FOCACCIA- PRACOCHŁONNA ALE PRZEPYSZNA

  • 400 ml wody
  • 600 g mąki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 200 ml oliwy
  • 15 g soli
  • 10 g cukru
  • przyprawy- suszony tymianek, rozmaryn
  • 2 suszone pomidory
  • gruba sól do posypania


Do miski wlać ciepła wodę, mleko, cukier, 40 ml oliwy, połowę maki, wyrobić mikserem. Dodać pokruszone drożdże, ponownie wyrobić, dodać resztę mąki zostawiając łyżkę. na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto, formując kulę i zostawić do wyrośnięcia na 60-90 min w ciepłym miejscu. Pokroić w drobną kosteczkę pomidory. Wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie dodając pomidory, wyłożyć na polaną oliwą blachę- wielkości piekarnika, minimum 40/50 cm, rozciągnąć na szerokość blachy ręcznie-:). Posmarować od spodu, podważając brzegi oliwą, posmarować również z góry pędzelkiem, posypać ziołami i gruba solą. Odstawić na kolejne pół godziny. Po tym czasie palcami porobić wgłębienia w cieście, znowu posmarować oliwą i zostawić na kolejne 30 min. Piec w temperaturze 200 st przez 15 min- do 20 góra, aż zbrązowieje.
Zdjęcie pochodzi ze strony:  http://chefkeem.com




Z\czym kojarzą się jeszcze rejony Toscanii? Z oliwą. Ta oliwa smakuje wyjątkowo. W Toskanii uprawia się takie gatunki oliwek jak: Frantoio , z których powstaje z nich oliwa o silnym owocowym smaku, Leccino (wytwarza się delikatny, złotożółty olej o lekko migdałowym smaku), Moraiolo z których to po wytłoczeniu powstaje oliwa  typowo owocowa o intensywnym aromacie i lekko gorzkawym, pikantnym posmaku oraz Pendolino  z których powstaje z nich oliwa podobna do tej z oliwek Leccino, lecz o mniej zdecydowanym charakterze.

KRÓLIK MARYNOWANY W OLIWIE


  • pęczek włoszczyzny
  • tuszka z królika
  • 1 średnia cebula
  • sól 1 łyżka
  • po kilka gałązek- szałwia, rozmaryn, tymianek- związanych razem w bouquet garni

  • główka czosnku
  • kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu
  • liście szałwii
  • oliwa z oliwek
  • łyżka spirytusu
W dużym garnku zagotować wodę z włoszczyzna i łyżka soli, wrzucić podzielona na 4 porcje tuszkę z królika, cebule i zioła. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i pod przykryciem gotować mięso około 1-1.5 godziny. Wyłączyć gaz a mięso pozostawić w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Zrobić marynatę- podgrzać oliwę z pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek. Mięso w oryginalnym przepisie jest porwane ręcznie na włókna, ja pokroiłam. Zalewamy gorącą oliwa z czosnkiem, przekładając liśćmi szałwii. Wieczko słoika smarujemy spirytusem, podpalamy i płonące zakręcamy. Stoi ponoć 5 miesięcy-:) u mnie stało o wiele krócej-:)  

Czym jeszcze pachnie to wspaniałe miejsce. Ziołami, rosnącymi w przydomowych ogródkach, tymiankiem, bazylią, oregano, rozmarynem, długo by wymieniać. 



KURCZAK Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM


  • 1 kurczak około 1.3 kg
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • łyżka suszonego tymianku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 limonka
  • 1 mandarynka
  • pieprz
  • sól
  • 5 łyżek oliwy do obsmażenia

  • rękaw do pieczenia

Kurczaka pokroić na następujące porcje- piersi odciąć wraz ze skórką, udka i podudzia. Reszta na zupę- dla wytrwałych w obgryzaniu mogą być również skrzydełka ale należy je piec krócej. Zrobić marynatę z ziół, soku i otartej skórki z limonki, plasterków mandarynki i octu. Części z kurczaka natrzeć sola i pieprzem, włożyć do marynaty i przetrzymać ze 2 h w lodówce a najlepiej przez noc-:) Skórkę na kurczaku naciąć w kratkę, piersi położyć skórką na dół, rozgnieść ręką. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie na silnym ogniu po 2 min z każdej strony. Kurczaka włożyć do rękawa, zawiązać szczelnie. Piekarnik nagrzać do 160, wstawić rękaw z kurczakiem, piec około 0.5 h. Nie wyłączamy piekarnika, wkładamy do niego blachę z wodą na najniższy poziom, na kratkę kładziemy podpieczonego kurczaka, smarujemy oliwą i grillujemy do zbrązowienia- około 5 min z każdej strony, za każdym razem smarując oliwą. Piersi można obciążyć czymś niepalnym i ciężkim z góry-:) Można podać z włoskim chlebem i sałatką -sałata, pomidory, ogórek, polanej 2 łyżkami oliwy zmieszanej z łyżeczką octu balsamicznego i posiekaną bazylią.



BRUSCHETTA  ZE SZPINAKIEM I BEKONEM

  • 10 dag bekonu pokrojonego w drobna kosteczkę lub cieniutkie plasterki
  • 150 g sera brie
  • 6 kromek bagietki
  • garść liści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • tymianek do posypania
  • Na suchej patelni wyprażyć bekon na chrupiąco. Wlać łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek i liście szpinaku, podsmażać 3 minuty. oliwę zmieszać z tymiankiem, smarować grzanki, układać szpinak z czosnkiem, bekon a na górę po kawałku sera brie i zapiec w 180 stopniach do zezłocenia.

    BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I KREWETKAMI 

  • 6 krewetek tygrysich obranych
  • 6 kawałków bagietki
  • puszka krojonych pomidorów pelatti
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść posiekanej kolendry

  • 1 łyżka śmietany 30 %
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

  • Na łyżce oliwy podsmażyć lekko posiekany czosnek i posiekaną drobniutko papryczkę chilli. W międzyczasie zrobić sos, ze śmietany, majonezu, soli, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny. Na podsmażony czosnek wrzucić krewetki i przesmażyć z obu stron. kromki przesmarować oliwą, nałożyć warstwę pomidorów pelatii, położyć krewetkę wraz z czosnkiem i papryczką i zapiec ok 10 min w 180 stopniach. Na grzanki położyć po cząsteczce awokado, skropić wszystko sokiem z cytryny, posypać kolendrą i ozdobić sosem majonezowym.  

     


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz