Siedzę przed kominkiem a za oknem powoli zachodzi brudne dzisiaj i nieuśmiechnięte, ledwo wystające za sinych, zimowych chmur. Może dlatego zamarzyły mi się ciepłe włochy, Toskania, Piemont czy Umbria.....marzenie.
Butelka włoskiego wina w domu była, trzeba było tylko podnieść tyłek od kominka i zabrać się do preparowania aromatycznych włoskich potraw i przekąsek na wieczór. Jeszcze tylko popędziłam moją drugą połówkę do Lidla po świeża ziółka [zima] i ...start.
TUŃCZYK MARYNOWANY W OLIWIE-PROSTA PRZEKĄSKA
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym-duże kawałki
- szklanka oliwy z oliwek
- 3 papryczki chilli malutkie
- 1 limonka
- 1 otarta skórka z cytryny
- 5 ząbków czosnku
- pieprz trójkolorowy- łyżka
- 15 dag sera pecorino w kawałku
- szklanka oliwek kalamata z pestkami lub suszonych
- łyżka posiekanego tymianku
- sól
Podstawa kuchni toskańskiej jest zapewne chleb.
Uczestniczy w śniadaniach i przystawkach, jako bruschetta czy focaccia. W Toscanii istnieją różne rodzaje wypieków np. carsenta lunigianese (chleb pieczony w garnku z liśćmi kasztana), ciaccia (chleb wypiekany z mąki kukurydzianej), donzelle (pieczywo smażone w oliwie), fiandolone (chleb z mąki kasztanowej, posypywany posiekanym rozmarynem i pieczony), pan maroko (pieczywo z mąki kukurydzianej i pszennej wzbogacone rodzynkami i nasionami pinii), filone (klasyczny, niesolony toskański chleb), pan con (ze skwarkami wieprzowymi), schiacciata (pieczywo z dodatkiem ziemniaków lub pomidorów).
FOCACCIA- PRACOCHŁONNA ALE PRZEPYSZNA
- 400 ml wody
- 600 g mąki
- 25 g drożdży świeżych
- 200 ml oliwy
- 15 g soli
- 10 g cukru
- przyprawy- suszony tymianek, rozmaryn
- 2 suszone pomidory
- gruba sól do posypania
Do miski wlać ciepła wodę, mleko, cukier, 40 ml oliwy, połowę maki,
wyrobić mikserem. Dodać pokruszone drożdże, ponownie wyrobić, dodać
resztę mąki zostawiając łyżkę. na posypanej mąką stolnicy wyrobić
ciasto, formując kulę i zostawić do wyrośnięcia na 60-90 min w ciepłym
miejscu. Pokroić w drobną kosteczkę pomidory. Wyrośnięte ciasto,
zagnieść ponownie dodając pomidory, wyłożyć na polaną oliwą blachę-
wielkości piekarnika, minimum 40/50 cm, rozciągnąć na szerokość blachy
ręcznie-:). Posmarować od spodu, podważając brzegi oliwą, posmarować
również z góry pędzelkiem, posypać ziołami i gruba solą. Odstawić na
kolejne pół godziny. Po tym czasie palcami porobić wgłębienia w cieście,
znowu posmarować oliwą i zostawić na kolejne 30 min. Piec w
temperaturze 200 st przez 15 min- do 20 góra, aż zbrązowieje.
Zdjęcie pochodzi ze strony: http://chefkeem.comZ\czym kojarzą się jeszcze rejony Toscanii? Z oliwą. Ta oliwa smakuje wyjątkowo. W Toskanii uprawia się takie gatunki oliwek jak: Frantoio , z których powstaje z nich oliwa o silnym owocowym smaku, Leccino (wytwarza się delikatny, złotożółty olej o lekko migdałowym smaku), Moraiolo z których to po wytłoczeniu powstaje oliwa typowo owocowa o intensywnym aromacie i lekko gorzkawym, pikantnym posmaku oraz Pendolino z których powstaje z nich oliwa podobna do tej z oliwek Leccino, lecz o mniej zdecydowanym charakterze.
KRÓLIK MARYNOWANY W OLIWIE
- pęczek włoszczyzny
- tuszka z królika
- 1 średnia cebula
- sól 1 łyżka
- po kilka gałązek- szałwia, rozmaryn, tymianek- związanych razem w bouquet garni
- główka czosnku
- kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu
- liście szałwii
- oliwa z oliwek
- łyżka spirytusu
Czym jeszcze pachnie to wspaniałe miejsce. Ziołami, rosnącymi w przydomowych ogródkach, tymiankiem, bazylią, oregano, rozmarynem, długo by wymieniać.
KURCZAK Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM
- 1 kurczak około 1.3 kg
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- łyżka suszonego tymianku
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 limonka
- 1 mandarynka
- pieprz
- sól
- 5 łyżek oliwy do obsmażenia
- rękaw do pieczenia
Kurczaka pokroić na następujące porcje- piersi odciąć wraz ze skórką,
udka i podudzia. Reszta na zupę- dla wytrwałych w obgryzaniu mogą być
również skrzydełka ale należy je piec krócej. Zrobić marynatę z ziół,
soku i otartej skórki z limonki, plasterków mandarynki i octu. Części z
kurczaka natrzeć sola i pieprzem, włożyć do marynaty i przetrzymać ze 2 h
w lodówce a najlepiej przez noc-:) Skórkę na kurczaku naciąć w kratkę,
piersi położyć skórką na dół, rozgnieść ręką. Obsmażyć na rozgrzanej
oliwie na silnym ogniu po 2 min z każdej strony. Kurczaka włożyć do
rękawa, zawiązać szczelnie. Piekarnik nagrzać do 160, wstawić rękaw z
kurczakiem, piec około 0.5 h. Nie wyłączamy piekarnika, wkładamy do
niego blachę z wodą na najniższy poziom, na kratkę kładziemy
podpieczonego kurczaka, smarujemy oliwą i grillujemy do zbrązowienia-
około 5 min z każdej strony, za każdym razem smarując oliwą. Piersi
można obciążyć czymś niepalnym i ciężkim z góry-:) Można podać z
włoskim chlebem i sałatką -sałata, pomidory, ogórek, polanej 2 łyżkami
oliwy zmieszanej z łyżeczką octu balsamicznego i posiekaną bazylią.
BRUSCHETTA ZE SZPINAKIEM I BEKONEM
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I KREWETKAMI
Na łyżce oliwy podsmażyć lekko posiekany czosnek i posiekaną drobniutko papryczkę chilli. W międzyczasie zrobić sos, ze śmietany, majonezu, soli, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny. Na podsmażony czosnek wrzucić krewetki i przesmażyć z obu stron. kromki przesmarować oliwą, nałożyć warstwę pomidorów pelatii, położyć krewetkę wraz z czosnkiem i papryczką i zapiec ok 10 min w 180 stopniach. Na grzanki położyć po cząsteczce awokado, skropić wszystko sokiem z cytryny, posypać kolendrą i ozdobić sosem majonezowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz